Socialdemokratins filosofi i direktsändning

En del minns kanske att vi under 2008 i praktiken antog ett nytt EU-fördrag som bl.a. innebär att EU kommer att få en egen president samt utrikesminister (eller utrikesrepresentant som det kallas). Likaså kommer ordförandeposten inte längre att cirkulera bland medlemsländerna, utan det blir en fast ordförande. Valutan kommer även att börja stavas evro i alla legala texter.

För att denna förändring av EU’s grundlag ska kunna träda i kraft måste den godkännas av alla medlemsländer. Det var här som Irland röstade Nej och satte en del käppar i de redan knaggliga hjulen. Vid tidigare omröstningar hade redan Frankrike och Holland röstat Nej och det förslag Irländarna röstade Nej till var ett omarbetat förslag och därmed också mycket känsligare. Resultatet blev att Irländarna ska göra en ny folkomröstning under 2009 och målet är att fördraget ska börja gälla 2010 istället för 2009 som var planen från början.

Strax efter att Irlands valresultat var klart, medverkade Margot Wallström i BBC, i egenskap av EU’s vice ordförande. Det hon säger gör mig enormt arg och förvånad, men samtidigt kan jag inte låta bli att gotta mig i hur tydligt Socialdemokratins grundtankar framgår, även om Margot i egenskap av EU-parlametariker inte är politiskt aktiv Socialdemokrat just nu.

Genom hela intervjun framgår Socialdemokratins devis om "vi vet bäst". Den enskilde individen har ingen giltig talan, vi behöver alla bli tillsagda vad som är bäst för oss och om vi skulle våga motsätta oss något så genomförs det ändå. Det är ett vidrigt demokratiskt övergrepp som gör mig pinsamt medveten om att hon faktiskt anses representera vårt land i.o.m. sin nationalitet.

Två citat som i stort sett säger allt om varför Margot inte anser att man ska bry sig om vad Irländarna tycker:

"The political leaders have invested so much political capital and time and energy…."
"Let’s leave it to the leaders…."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *