Mitt liv i musik

Jag fick en liten passning av Robin och jag kan inte låta bli att ta emot den. Den handlar om att ställa sig själv ett antal frågor och sedan låta winamp visa svaret. Detta kan bli intressant, inte minst för att det varit ganska tyst här ett tag. Det är inte så att jag saknat saker att skriva om, tvärtom. Problemet har legat i att få ner allt i skrift. Alltsom oftast har jag haft hela posten färdigskriven och kategoriserad i något hjärnveck, men tyvärr inte tagit mig tid att posta det.

Vad gäller denna utmaning ser jag fram emot resultatet. Jag har en ganska stor musikflora och svaren kan variera mellan barnlåtar till techno och musikaler till metal. Låt oss se vad Apollo talar om för mig idag.

How does the world see me?
Winamp slumpar fram: Radiohead – Paranoid Android
Världen ser mig alltså som en ganska intetsägande robot, som dessutom har flera olika personligheter. Kanske till och med på gränsen till schizofren. Det var en ganska illa början. Jag skyller på Internet!

Will I have a happy life?
Winamp slumpar fram: Marc Lavoine – J’aurais voulu
Detta är inte lätt. Jag verkar alltså få leva ett liv jag inte ens kan förstå utan att ha med mig ett franskt lexikon. Låten i sig är ganska skön, även om jag aldrig hört den tidigare. Titeln betyder ungefär "Jag skulle ha velat" eller "Jag hade velat ha". Jag tolkar det som att jag en dag kommer att se tillbaka på mina yngre dagar med en ånger om att jag inte genomförde vissa saker, eller tog åt mig av det jag ville ha. Jag anar en viss bitterhet. En bitter Robot….jag får vibbar av Isaac Asimov, eller för den delen Bender i Futurama. Ajajaj. "Bite my shiny metal ass!"

How can I make myself happy?
Winamp slumpar fram: Cher – Song for the lonely
Någon skämtar aprilo med mig! Jag skulle alltså trivas bäst i mitt eget sällskap? Jag är iofs en singel på över 30 år, där det senaste förhållandet avslutades för mer än fyra år sedan. Jag tar emot din hyllning Cher, fast med en viss reservation av förhoppning om en snar förändring i status!

Will I ever have children?
Winamp slumpar fram: Ginuwine – Pony
Jag ska ärligt erkänna att jag aldrig varken hört talas om eller lyssnat till detta band tidigare. Låten inleds med följande rader "I’m just a bachelor, I’m lookin’ for a partner". Nu snackar vi! Äntligen är vi på rätt väg. Jag lyssnar vidare och refrängen inleder med "If you’re horny, let’s do it". Yeehaa! Nu snackar vi. IN YOUR FACE CHER! Inte bokstavligt då iofs…

What is some good advice for me?
Winamp slumpar fram: Lil louise and the world – French Kiss
Ett gott råd var det. jag tolkar detta som att jag inte ska dalta och göra saker halvdant. Inget puttinuttande här inte, det är tunga som gäller! Saker ska göras och de ska göras ordentligt. Tack för det Televerket!

What do I think my current theme song is?
Winamp slumpar fram: Milk & Sugar – What is Love
Humm. Jag börjar se en röd tråd genom denna post. Ett litet tema kan anas mellan titlarna. Jag är alltså en schizofren typ med en personlighet som får Bender att verka sympatisk, samtidigt som jag har en attityd om allt eller inget och jag trånar efter en sängvärmare samtidigt som jag trots allt trivs bäst i mitt eget sällskap. Detta blir komplicerat. Det är inte undra på att jag ställer mig frågan vad Kärlek egentligen är.

What does everyone else think my current theme song is?
Winamp slumpar fram: Norah Jones – Don’t know why
En ganska sorgsen låt, som handlar om olycklig kärlek. Oförståelse för ett visst beteende och tillfällen där man borde handlat annorlunda, men man förstår inte varför man inte gjorde det. Så, om vi nu ska hålla oss inom kärleksspåret verkar det alltså som om folk ser det som att jag har tillfällen, men att jag av någon oförståelig anledning aldrig tar dem. Fair enough.

What song will play at my funeral?
Winamp slumpar fram: Trollmors vaggsång
Detta är en av de finaste barnsånger jag känner till. Den skulle säkerligen kunna användas än idag för att få mig att somna. Jag kan inte tänka mig många bättre låtar att spelas på en begravning. Ett tillfälle att lugnt somna in till en skönsjungande stämma.

What type of women do I like?
Winamp slumpar fram: Eastcide – Bucolic
Ok, detta är ännu en låt jag aldrig någonsin hört tidigare. Själva gruppen består av ett gäng ganska arga killar, medan ordet "bucolic" betyder något i stil med "country person". Jag skulle alltså vara attraherad av ganska arga lantflickor. På något sätt tilltalar detta mig faktiskt.

What is my day tomorrow going to be like?
Winamp slumpar fram: Evil Wings – In the dream
En jobbig låt där jag hade svårt att höra vad de sjöng om. Om morgondagen blir lika jobbig som drömmen jag hade inatt, så kan jag lika bra vara hemma. Jag var på något ställe och åkte skidor, men man var tvungen att hålla fast sig i en stålvajer för att kunna ta sig upp i liften. Inga sittplatser alltså. Sedan när man kom fram fanns där bara träplankor att hoppa av på och detta efter att man först fått försöka klämma sig igenom ett träplank. Ungefär som att gå framlänges med för stora simfötter i djup sand…

Why am I here?
Winamp slumpar fram: Mona Lisa – I promised myself
Detta är en helt ok cover på den gamla klassikern av Nick Kamen. Min tolkning av detta är att jag väldigt gärna vill ge stora löften som jag faktiskt kan hålla. Skapa en möjlighet för mig själv och andra att faktiskt kunna finns där för varandra.

I promised myself
I promised the world to you
I gave you flowers
You made my dreams come true
How many of us out there
Feel the need to run and look for shelter
I promised myself

Jag hoppas jag kan ge mig själva löften som är till glädje för andra. Hur var det nu. Vad är kärlek? Ingår det tro, hopp och löfte kanske?

What will people remember me for?
Winamp slumpar fram: Herbert Groenemeyer – Mensch
Detta är en låt som jag gärna skulle vilja höra på engelska. Den handlar om Människan och allt det som faktiskt gör oss speciella och unika. Människan är en människa eftersom vi kan glömma, vi kan vara entusiastiska, vi kan vara tuffa, vi kan skratta, vi kan hoppas och vi kan älska, vi kan känna empati och vi kan förlåta. Jag hoppas att detta är något folk kommer att minnas mig för. Jag hoppas att jag kan visa flera av dessa egenskaper på ett bra sätt och att de kan vara en orsak till att folk minns mig.

What song will i get stuck in my head tomorrow?
Winamp slumpar fram: Black Legend – You see the trouble with me
Ok, vi är tillbaka på huvudspåret igen. "Oh this girl’s gonna drive me crazy " sjunger de svarta legendarerna och det går väl hand i hand med att vara en paranoid robot. Det kan bara göra en galen. Om detta är en låt jag kommer att nynna på hela dagen imorrn? Svar nej!

Are there people outside waiting to take me away?
Winamp slumpar fram: Boston – More than a feeling
Jag visste det! Jag är inte paranoid, det är helt klart mer än en känsla jag har. Det FINNS folk därute som väntar på att hämta mig. Äntligen får jag upprättelse!

What will this year be all about?
Winamp slumpar fram: Frou Frou – Breathe in
Nu är vi där igen. Helt okänd musik. "And I’m high enough from all the waiting, To ride a wave on your inhaling" sjunger Frou2 och den som kan tolka det minsta ur denna låt får gärna höra av sig. Jag misstänker dock att detta året blir minst lika oförståeligt som denna låt.

Who loves me the most?
Winamp slumpar fram: Ulf Lundell – Om det här är vintern
Det finns två artister som jag ser upp till och det är Bono i U2 samt Ulf Lundell. Jag fann Ulf Lundells musik när jag läste på universitetet och efter det var jag helt fast. Det finns en låt för varje sinnesstämning och en låt kan ta en från en plats till en annan hur lätt som helst.

Gatorna här är täckta av ett bittert damm
Men upp mellan stenarna
sipprar sångerna fram
som kan bära mej uppåt, bära mej fram
Om det här är vintern måste våren va på väg
…..
Det spelar ingen roll längre
vad som sagts och gjorts
Det är vatten under broarna
det är spelade kort
Om det här är vintern måste våren va på väg

Det gäller att se framåt, att anta nya utmaningar. Det är inte lönt att se på det som varit om det kan föra något negativt med sig. Vad har detta med frågan ovan att göra? Absolut ingenting, men Ulf Lundell måste kommenteras. Så det så!

What am I most proud of?
Winamp slumpar fram: Commodores – Three times a lady
Det är inte helt lätt att lägga in en tolkning på detta svar. En sak kan jag dock säga och det är att jag är väldigt stolt över de tjejer jag varit tillsammans med. Allihop har fått mig att växa som person och jag har lärt mig nya saker om mig själv i varje förhållande. Är detta något som jag är absolut mest stolt över? Troligtvis inte, men i vissa avseenden ligger det givetvis högt upp på listan. Jag säger mer tjejer till Jesper!

What do I regret the most?
Winamp slumpar fram: Steve Murano – Station
Hur ska man kunna lägga någon tolkning i en låt utan text, som kategoriseras som techno/trance? Låten i sig själv är ingen höjdare heller, men jag tog en titt på skivomslaget. Det visar en tom tunnelbanestation. Detta får mig att tänka på nyårsafton 1999, millenieskiftet alltså. Jag och min dåvarande flickvän firade den hemma hos mig eftersom jag var on-call på jobb, utifall att den hemska milleniebuggen skulle sänka all teknik i världen. Vår plan var att åka in till Stickholm city till tolvslaget, men pendeltåget gick inte på nyårsafton det året. Därför fick vi ta oss till Solna tunnelbanestation. Vi skulle in och kolla på bl.a. Europes återförening, men tyvärr var vi ganska sena, inte minst för att tåget stod still vid någon perrong alldeles för länge. Vi kom nog upp ur underjorden strax efter 00 och missade jättesmällarna. Detta är något jag ångrar oerhört mycket. Jag skulle ha planerat denna dagen mycket bättre, inte minst eftersom jag hade en tjej som skippade festande med vänner och istället hade en i stort sett nykter kväll med mig.

What do I want to be when I grow up?
Winamp slumpar fram: Robyn – Psycho
Halleluja, jag kan se tråden igen. En schizofren kärlekstrånande stofil, på gränsen till psykologiskt sammanbrott. Enligt Robyn kommer jag antingen ha ett förhållande där jag beter mig som ett fjån, eller hamna i ett där jag har en galen kvinna efter mig. Kanske en arg dalkulla? I vilket fall har jag inga planer på att bly psycho när jag blir stor.

What would I spend a million dollars on?
Winamp slumpar fram: Les Miserables – Little People
Denna låten handlar om att man ska tänka på vad man gör eftersom det kan slåt tillbaka en dag. En geting kan sticka en björn, en fluga kan bita påven, David slog Goliat och man ska inte slå en hund bara för att den är en valp. En dag blir den stor och kan med lätthet bita tillbaka. Man ska inte underskatta småsaker. Så, vad säger detta mig? Jag ska alltså satsa en miljon dollar på något litet som har stor potential om att bli en jätte en dag. Jag säger bara, GO NENO!

One thought on “Mitt liv i musik

  1. Grymt 🙂 Det här var en riktigt ball grej som säger en hel del om en själv som person. Det får en att tänka efter en hel del också, vilket kan vara bra ibland 🙂 Hoppas få se dig med en bitsk bonnmora en vacker dag… men schizofrent psycho? Njae? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *