Återpublicerad med eller utan tillstånd..
Att det skrivs mer och mer om IT-säkerhet i media har väl inte undgått någon. Virus, stöld av oskyldigas bankuppgifter och kapade datorer förekommer allt oftare i våra dagstidningar. Några som verkligen tagit fasta på detta inför valet är socialdemokraterna. Det faktum att någon loggat in på en webbsida med undermålig säkerhet och barnsligt enkla inloggningsuppgifter, blossade plötsligt upp till en skandal utan dess like, två veckor innan valet.
Låt oss leka med tanken att (s) istället skrivit ner partiets valstrategi i ett kollegieblock, förseglat med några rosenröda presentsnören och sedan placerat blocket mitt på Sergels torg i centrala Stockholm. Hade det blivit lika stor uppståndelse om någon från folkpartiet då plockat upp blocket och läst några sidor ur innehållet?
Långt ifrån samma sak. Eller? Socialdemokraterna har publicerat det man kallar känsligt material på en i princip helt öppen webbsida, enbart skyddad av lösenord som utan problem går att gissa sig till med en smula fantasi. Att ta sig in till detta material är till och med snäppet enklare än att avlägsna presentsnöret från kollegieblocket.
Ändå blir socialdemokraterna otroligt förvånade och upprörda när en obehörig varit nyfiken och läst den information som publicerats på världens största datornätverk. I den bästa av världar vet alla att ditt är ditt och mitt är mitt, men med handen på hjärtat; vem intresserar sig inte för vad våra grannar, kollegor och framför allt konkurrenter gör? Vem har inte tjuvlyssnat på mobilsamtal i tunnelbanan? Smygläst vad kompisen svarat på provet i skolan eller kanske till och med sneglat på lärarens betygspapper när chansen dök upp?
Det enda som kan klassas som unikt i denna "spionskandal" är att allt skett på internet, med teknik som fortfarande skrämmer många och är också den enda skillnaden mot att läsa ett kollegieblock förseglat med presentpapper på Sergels torg.
Det är bara att gratulera socialdemokraternas PR-folk som lyckats hittat precis rätt tidpunkt att snyfta kring något som varit känt sedan flera månader. Grattis! Medias okunskap kring ny teknik får dock inte avgöra något så viktigt som det svenska riksdagsvalet. Då är vi och vår annars så hyllade demokrati ute på farligt vatten. En vädjan är på sin plats; var kritisk till information och glöm inte bort att en handling inte blir värre för att den sker på internet.
Johan Nordström och Robin Calmegård
Jesper kommenterar:
Självklart ska man inte begå brott även om tillfälle ges, men just "Folkpartiskandalen" känns fruktansvärt överdriven. En liten parvel i någon urskog gav efter för en mänsklig brist och gjorde det där förbjudna. I detta fallet var det att logga in på en vidöppen hemsida med mindre än undermålig säkerhet.
sigge/sigge gav dig framtidens Sverige och tillgång till topphemliga, valavgörande sosseplaner. Detta är grunden till vad en smått vilsen statsvetare har mage att kalla ett "Svenskt Watergate". Finns det ingen höna så vet vi numera att det räcker med en fjäder och en Socialdemokrat för att skapa en. Saker att ta med på Arken alltså, när det blir dags.
Denna "skandal" är inte orsakad av en frustrerad ung man, den har sitt ursprung i ett fruktansvärt IT-inkompetent Socialdemokratiskt parti. Socialdemokraternas hela framtid (och Sveriges om de får bestämma) är alltså inte värt mer än ett lösenord som är detsamma som inloggningsnamnet. Det är för mig ofattbart att de ens har mage att blåsa upp detta och ännu mer anmärkningsvärt är att media är så fruktansvärt lättlurade. Det finns inte en möjlighet att Socialdemokraterna under en längre tid inte känt till att fler än Sigge har varit inloggade på kontot.
OM nu Socialdemokraternas IT-avdelning är så fruktansvärt inkompetent som de utger sig för att vara, så kan man konstatera att Folkpartiet inte är de enda som har problem. Socialdemokraterna har öppet skyllt sin avsaknad av säkerhet på att de inte trodde denna typ av "fuffens" kunde pågå i Sverige. Ett parti med en sådan inställning verkar inte riktigt ha konsulterat verkligheten de senaste 10 åren. Världen förändras, människor förändras och de behov och risker som finns förändras. Hela samhällsstrukturer förändras!