Friday four

Det är nästan med pinsam tillbakablick jag ser att det har blivit en hel post i veckan. Denna gång kör jag fyran på den dag den gör sig bäst och idag tänkte jag hålla det kort! Det är nästan omöjligt i mitt fall, men nu kör vi.

1) Gör tv mer nytta än den gör skada?

Det är inte ofta min TV gör skada men jag minns än idag vårt första möte. Det var senhösten 2002 och den smög sig in i min dåvarande lägenhet på ett smått oväntat sätt. Den kom levererad i en jättekartong, vilket jag uppskattade väldigt. Något ska man ju få för de nästan 100 000 jag skulle lägga ut 3 år framöver. Det var med en blandning av barnslig förtjusning och spänning som jag lirkade av locket på kartongen och tog en första titt på skapelsen. Den såg så nätt ut så jag tänkte att det inte blir något problem att bära upp den på tv-bordet. Sagt och gjort, det var dags för första kroppskontakten och jag tog ett rejält tag om kanterna. Det gick bra, till en början, sedan knäckte et till i ryggen. 45 kilo 42" plasma försöker jag inte hantera ensam framöver. Jag tror dock att jag har haft mer nytta av den än vad den har skadat mig under dessa 4½ år.

2) Vissa menar att televisionen som vi känner den idag är dödsdömd när allt mer blir “on demand” via nätet. Vad tror du om det?

Nu vet jag ju inte hur ni känner "televisionen", men för min del är det samma skärm som gäller fortfarande. Jag kör redan "on demand" med Viasat över Internet. På det sätt jag har känt min plasma kan jag inte se att den är dödsdömd. Det skulle väl isåfall vara att den statistikt sett snart bör ge upp och har tjänat klart. Jag ser fram emot att lära känna den bättre dock.

3) Har du, eller tänker du skaffa, en tv-apparat som kan visa HDTV?

Been there, done that, got the plasma. Nuff said.

4) Idag är det exakt 40 år sedan det första avsnittet av Star Trek visades på amerikansk tv. Ser du någon tv-serie som kommit de senaste tio åren som skulle kunna bli lika långlivad?

Tv-serier idag kan inte bli långlivade på annat sätt än att de sänds mer sällan. TV-serier idag bygger mer på rollinnehavarna än själva mystisismen i dess innehåll. Sätt Captain Pickard, Data, James T. Kirk och Uhura i en version av "Vänner" och vi skulle fått ännu en serie som inte skulle tagit sig förbi pilotavsnittet. Några tips? Stargate, Farscape och Battlestar Galactica. Den första levde i stort sett på "McGyver" och uppföljaren "Atlantis" klarade sig i mitt tycke bara bra första säsongen. Farscape var riktigt grym, men det är svårt att hålla kvar skådespelare. Byts det ut folk kan man lika bra lansera en helt ny serie. Battlestar Galactica har potential. De två första säsongerna var riktigt grymma, men även här har vi skapat oss ett förhållande till karaktärerna. Kan kontrakt inte förnyas kommer denna att möta samma öde som andra serier. Svaret på frågan är alltså ‘Nej’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *