Förvaringstips för frukt och grönsaker

Här följer lite tips om hur man bäst förvarar frukt och grönsaker.En del saker är förmodligen ganska självklara, men jag är säker på att en del kommer att få dig att en liten aha-upplevelse. Själv köper jag endast ekologisk frukt och att veta hur det ska försvaras är en enorm hjälp för att de ska hålla sig fräscha så länge som möjligt.
 

  • Fettet i nötter är känsliga mot värme och att de bör förvaras i kylskåp Undantaget är cashewnötter som klarar sig i 8-12 grader. Samma sak gäller i frysen eftersom fett härsknar även i kyla. Livsmedel med fett har alltså kortare hållbarhet än fettsnåla alternativ. 
  • Ananas bör ligga på mjukt underlag för att inte få tryckskador av sin egen tyngd. 
  • Aubergine och basilika kan få kylskador vid förvaring under 8 grader.
  • Avskuren gräslök bör förvaras i en plastpåse med några droppar vatten. Samma sak gäller grönkål, kronärtskocka och sallad som kan förvaras i en plastpåse med lite vatten som motverkar uttorkning. 
  • Gulbetor, rödbetor och rädisor mår bäst av att blasten tas bort eftersom vatten och näring annars tas från roten. Spara några centimeter av blasten så att inte roten skadas. 
  • Gurka är känslig för både höga och låga temperaturer, vilket gör att rumstemperatur är lämpligast. Om du ska förvara gurka i kylen, så förvara den gärna i en plastpåse. Gurkan är känslig mot etylengas och kan bli mjuk och gulaktig om den förvaras länge tillsammans grönsaker som producerar mycket av denna gas t.ex. avokado och tomat.
  • Paprika är känslig för stötar och är dessutom en av de grönsaker som är svårast att odla utan bekämpningsmedel. Paprika skall förvaras svalt men inte kallt +7 till +12° C. De är också lite känsliga mot uttorkning. Röda och gula paprikor börjar sina liv som gröna och byter sedan färg beroende på sort och mognadsgrad. Röd paprika har därför ungefär hälften så lång hållbarhet som grön. Som sagt är paprikan känslig för stötar så hantera den varsamt!
  • Rabarber och bär går utmärkt att frysa. Tina upp i rumstemperatur för att spara energi och minska påverkan på näringsinnehållet. Frukt och bär går att frysa i upp till ett år medan grönsaker bör förvällas innan frysning.
  • Pepparrot går bra att frysa och rivs enklast när den är frusen. 
  • Tomat är känslig för kyla och får starkare smak om den förvaras i rumstemperatur. Tomater förvaras gärna i en skål på köksbordet och gärna tillsammans med bananer, då de stimulerar mognaden av varandra. Tomater som förvaras i kylskåp mister smak och mognaden stoppas.
  • Äpplen har bäst hållbarhet i kylskåp. Skulle det saknas plats i kylskåpet kan man förvara dem i garaget eller på terassen, övertäckta i en plastlåda eller liknande. Tänk på att äpplen utsöndrar etylen som kan påverka mognadsprocessen hos andra frukter och grönsaker. Lägg dem därför för sig själva.
  • Olja och vinäger skall förvaras mörkt och kallt så att fettet inte påverkas av sol- och dagsljus. Köp alltid en flaska med solfilm.
  • Fisk ska helst förvaras vid 2 grader och i ett 8-gradigt kylskåp klarar den sig högst 2 dagar. Färsk fisk kan antingen förvaras i kylskåp eller frysas in i 1 månad. 
  • Generellt skall rotfrukter som morötter och rotselleri förvaras svalt och i en plastpåse för att förhindra uttorkning, helst långt ned i kylskåpet. Palsternackor bör dock inte packas tätt i en plastpåse då det lätt kan uppstå röta. Det gäller för rotfrukter som för andra frukter att de smakar bäst om man äter dem direkt när man får dem. Mjuka morötter får tillbaka sin spänst om du lägger dem i vatten.
  • Potatis ska förvaras torrt och svalt, helst mellan 5-10 grader, samt mörkt som t.ex på ett kallt cementgolv i garaget eller på terassen/balkongen med några tidningar över. Det är ljuset som får potatisen lite grön ”hud” och då producerar potatisen små mängder av giftet solanin som speciellt små barn inte tål. Har väl potatisen blivit grön räcker det inte att skära bort dessa delar, utan hela potatisen måste slängas. Förvara aldrig potatis tillsammans med lök eftersom den är känslig mot lökens höga halt med etylengas. Den kan också ta smak av löken!
  • Avokado förvaras bäst i rumstemperatur. Det är särskilt viktigt för omogen avokado, för om den förvaras i kylskåp så hindras frukten från att mogna och det ger den dessutom mörka fläckar. För att påskynda mognaden av avocado kan du lägga den tilsammans med grönsaker som avger mycket etylengas under sin mognadsprocess. Detta gör att mognadsprocessen går fortare och lämpligast att använda är tomat, äpple, plommon, bananer och melon.
  • Bananer får aldrig förvaras i kylskåp, eftersom detta gör dom svarta. Är bananerna lite omogna, mognar dom snabbt tillsammans, antingen med andra mogna bananer eller med tomater och avokado.
  • Citrusfrukter tål inte att ligga i en skål framme i rumstemperatur mer än högst ett par dagar. Bästa hållbarheten uppnås i kylskåp eller i ett annat svalt utrymme med en temperatur på högst 10 grader.
  • Kål trivs bäst kallt i kylen men klarar temperaturer ned mot noll grader. I rumstemperatur håller kål sig i ca 15-20 dagar. Man kan göra kålen fräsch igen genom att man skär bort de yttersta torra bladen och därefter lägger dem i en djup tallrik med kallt vatten.
  • Lök ska förvaras knastertorrt och gärna svalt. Har du tillgång till en sval så passar vitlök utmärkt där, annars kan du gärna förvara den i en burk på köksbänken. Man ska aldrig förvara lök i en plastpåse och absolut inte i ett fuktigt kylskåp. Färsk lök kan läggas in i kylskåpet om man inte vill att den ska torka ut. Tänk dock på att vitlök kan ge smak till råvaror som ligger nära.
  • Hel melon trivs bra i rumstemperatur och mister smak om den förvaras i kylskåp. Har man börjat äta av melonen, måste man däremot förvara den i kylskåpet. 
  • Purjolök kan förvaras torrt i rumstemperatur. Den är lite känslig för uttorkning så ät den medan den är färsk. Purjolöken är emellertid tålig och klarar kalla temperaturer helt ned till – 1° C. Optimal temperatur är mellan +2 till +4 grader. Har du skurit upp purjolöken så förvara den övertäckt i kylen.
  • Sallad och bladgrönt försvaras bäst i en plastpåse i kylskåpet. Det bästa är att göra iordning salladsbladen , låta dem ligga i vatten en stund, droppa av – använd ev. en salladsslunga- och därefter förvara i plastpåse i kylskåpet. Alternativt kan man skölja hela salladshuvudet , låta det suga in lite fukt, droppa av och in i en påse i kylskåpet.
  • Förvara gärna squash i en plastpåse i kylskåpet. Den skall förvaras svalt, i ca +10° C. Squashen är, precis som gurkan, känslig mot etylengas och kan också bli mjuk och gulaktig om den får ligga länge tillsammans grönsaker som producerar mycket av gasen, som t ex avokado och tomat.
  • Pumpor kan hålla länge, i säkert 1-2 månader, om man förvarar dem rätt. Förvara dem torrt och inte för varmt. Har du skurit upp din pumpa är det bra om du förvarar den kallt, i ca 10 grader, gärna längst ned i kylen.
  • Färska kryddor skall som regel hanteras med stor försiktighet. Det finns två huvudgrupper: i kruka eller färska i knippen. Kryddor i kruka är enkla att sköta – de kräver bara mycket vatten. Förvara dem i rumstemperatur och var extra försiktig med att inte utsätta den känsliga basilikan för kyla. Kryddor i knippen bör behandlas försiktigt. Skölj enbart de kryddor du planerar att använda direkt. Om du sköljer hela knippet under rinnande vatten håller den bara i några få dagar. Bevara dina knippen med färska kryddor i en plastpåse i kylskåpet och titta till dem med jämna mellanrum. Persilja, ruccola, körvel och annat kryddgrönt i knippe skall likaså förvaras i en plastpåse i kylskåpet.  
  • Såhär hanterar du svampen bäst, oavsett om du köper i butik eller plockar själv i våra höstiga skogar:
    Borsta svampen ren från jord men undvik att skölja den så bevarar den sin fina smak. Svampens fot ska vara "fast" som ett tecken på att svampen är frisk. Lägg svampen vågrätt när den förvaras så håller den sig bäst. Gärna i en papperspåse i kylen. Förvara inte svamp i rumstemperatur, då håller den sig inte mer än en halv dag. Svamp är fulla med proteiner och innehåller B- och Kvitaminer. Citronsaft är perfekt att avbalansera svampens tunga smak med. Ibland bildas det "vitt ludd" på svampens fot. Det beror på att när roten sitter kvar så är svampen fortfarande levande. Detta har ingen betydelse för kvaliteten på svampen eller smaken. Luddet går lätt att borsta bort med en kniv eller borste. 
  • Mät temperaturen i kylskåpet och lägg grönsaker där det är varmast och kött och fisk där det är kallast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *