Dags att ge upp bindningstid

Det finns en sak som jag aldrig förstått att vår lagstiftning kan tillåta, nämligen att binda upp en kund för en nästintill oöverskådlig framtid utan möjlighet för kunden att ta sig ur. Det jag pratar om är givetvis den förbannade bindningstiden som framförallt mobiloperatörer, med Telia i spetsen, alltför länge har fått missbruka.

Bindningstiden fungerar enbart på ett sätt, nämligen att lura kunden att tro att han/hon har gjort ett bra köp eftersom den initiala kostnaden är så låg. Att den verkliga kostnaden sedan är utspridd över en längre period, med vad som kallas bindningstid, utan möjlighet att ta sig ur är något vi idioter till kunder tyvärr har accepterat från första dagen. Vi blir helt enkelt presenterade ett lockpris, vilket borde totalförbjudas i Sverige på samma sätt som det uppmärksammats i mäklarbranschen.

Att binda upp sig på t.ex. 24 månader är inte bara frustrerande, det är dessutom högst troligt att man under halva den perioden kommer att betala för något som är förlegat och troligtvis också alldeles för dyrt jämfört med liknande nyutkomna produkter. Inom ett år har det kommit bättre och billigare alternativ, men där står man med skiten som har hälften av funktionerna jämfört med nya produkter och man betalar för ett påtvingat abonnemang som man kanske egentligen inte ens använder längre.

Bredbandsbolaget tillåter numera kunder att köpa sig fria från bindningstiden, vilket är ett steg i rätt riktning, men just den saken att det är tillåtet att binda kunder överhuvudtaget under så lång tid som 24 och 36 månader gör mig asförbannad. Sätt rätt pris från början och erbjud sedan avbetalning på den produkt man köpt. Abonnemangsformen ska sedan under inga omständigheter kunna binda kunder, utan fri konkurrens och rörlighet ska finnas på marknaden. Detta är enligt mig ett måste för att vi överhuvudtaget ska få rätsida på dessa snedvridna branscher där detta varit praxis i 15 år.

Däremot är det inte så svårt att förstå varför inga förändringar har skett eftersom det är ett så lukrativt sätt att långsiktigt säkerställa sin kundbas. Det som också blivit allt tydligare är att detta missbruk inte övergivits eftersom företagen själva inte litar på sina produkter och tjänster. De måste binda upp kunder, så att de slipper lägga ner överdrivet mycket tid på att säkerställa kundnöjdheten. Har du väl blivit en del av systemet kan du inte ta dig ut, så då läggs all fokus istället på att sprida misinformation och lura in nya stackare i systemet.

Alla abonnemangsformer i Sverige borde begränsas till att vara maximalt 3 månader. Till detta ska man sedan ha maximalt 1 månads uppsägningstid. Detta kommer att ge högre startpriser för oss kunder, men det kommer garanterat också att ge oss bättre produkter och service eftersom de fega asen till företag då faktiskt måste börja lyssna på oss kunder och säkerställa att de lever upp till våra förväntningar. Jag är evigt jävla trött på denna omvända marknadssituation vi har i Sverige där det är företagen som ställer krav och vi kunder är tacksamma över att vi överhuvudtaget får handla något.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *