Ikväll sände TV4 Duellen, en debatt mellan sittande statsministern Göran Persson och oppositionens Fredrik Reinfeldt. Det är fyra år sen sist, men det jag minns av förra valets debatter är mest en massa desperata löften utan förankring. Det finns många som anklagar årets valdebatt för att vara diffus, anklagande och det talas om sakfrågor fast det kanske mest handlar om ideologi.

Det är kanske inte så konstigt att partierna undviker de detaljerade sakfrågorna just för att de lärt sig av historien. Socialdemokraterna är nästintill på gränsen att ha noll förtroende från många fågångsväljare, eftersom de utlovade förbättringarna aldrig inträffar. Om du dessutom går ut med ogrundade detaljer utsätter du dig för en debattrisk att ställas mot väggen utan att ha något svar. Här tänker jag inte minst på Peter Eriksson i SVT’s Utfrågningen tidigare i veckan. Har du ingen lösning ska du vara väldigt försiktig med att föreslå något. Det är som att vänta på knock-out.

Så debatten är på ett sätt ganska död. Jag kan inte se att de som ännu inte har bestämt sig genom att ta reda på fakta på egen hand, faktiskt kommer att bli upplysta så till den grad att de tveklöst vet vad som är bäst för dem genom att lyssna på de återstående debatterna. Det krävs ett personligt engagemeng för att ta ett politiskt beslut.

Å andra sidan har debatten fått nytt liv fast i en annorlunda skepnad. Idag såg vi en pånyttfödelse av debatten, inte minst för att debattens härskare äntligen verkar ställas inför en gladiator i medvind. En motdebattör som likt Alf Svensson faktiskt verkar kunna ryta tillbaka, till och med på ett skämtsamt sätt.

De som ännu inte bestämt sig och inte har engagemenget att på egen hand leta skillnader mellan partierna, kanske helt enkelt går på personval. Det är kanske detta valets slutspurt faktiskt handlar om och är orsaken till avsaknad av detaljrika sakkfrågor. Med 1½ vecka kvar vinner du inga nya väljare på att presentera en detaljplan som lika fort kan skjutas i sank av motståndarna. Med 1½ vecka kvar vinner du nya väljare genom att verka säker på din politik, vara retorisk på rätt nivå, vara personlig och vara tillgänglig.

Låt oss nu bara hoppas på att vi får se debattledare som vet vad de sysslar med, så kommer detta att bli en mycket underhållande vecka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *